dimarts, 28 de febrer del 2017

HALURS

Són compostos binaris en els quals una part és un àtom halogen i lastra és un element o radical que és menys electro-negatiu que l'halogen. Segons l'àtom halogen que forma l'halur aquest pot ser un fluorur, clorur, bromur o iodur. Són característics per la seva baixa densitat i la seva hidrosolubilitat.



HALITA

L'halita, sal gemma o sal de roca és un mineral sedimentari, el qual es pot formar per l'evaporació d'aigua salada, en dipòsits sedimentaris i doms salins. Està associada amb silvita, carnal·lita i altres minerals. La seva composició química és clorur de sodi (NaCl). Quan esta associada a la silvita, adquireix un gust amarg i quan ho fa amb la carnal·lita obté un gust picant.

Existeix en grans quantitats dissolta en l'aigua del mar i d'alguns llacs, de les quals s'extreu per evaporació en basses de poc fons i molta extensió (saladeras), a les salines. Una de les mines de sal més famosos del món és la de Cardona, a la província de Barcelona. L'halita, també es pot obtenir de  forma artificial com a subproducte de la producció de liti i clorur potàssic al evaporar les solucions mares obtingudes des dels salessis.

S'utilitza per a l'alimentació dels animals domèstics i bestiar. També s'empra en la indústria per a la fabricació de sosa, àcid clorhídric, clor, lleixiu i altres productes, en els quals destaca el PVC. A l'hivern s'usa com anticongelant a les carreteres i fa molts anys era utilitzat en la conservació d'aliments, quan no hi havia neveres. Recentment el bioquímic Nagyrawy ha investigat sobre el secret dels violins Stradivarius i sembla ser que la seva qualitat acústica es deu al fet que eren envernissats amb aquesta substància química.
El cloroform s’utilitza com a dissolvent i anestètic.alguns s’utilitzen com a insectissida.

-Propietats òptiques:



-Propietats cristal·logràfiques




-Propietats altres:

NO magnètic, NO radioactiu, NO fluorescent i NO fosforescent.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada