dilluns, 16 de gener del 2017

10. Límits divergents


LÍMITS DIVERGENTS                                                                                  

Els límits divergents són les vores que existeixen entre dues plaques tectòniques que se separen. Aquesta separació produeix l’ascensió de material des de l'astenosfera i la creació de nova litosfera oceànica a l’eix de les dorsals oceàniques, per això també són anomenats límits constructius.



Les dorsals oceàniques són l’expressió d’aquest procés i són les serralades muntanyoses més llargues que es poden observar a la Terra, tenen longituds majors a 5.000 km. La part central d'aquestes està formada per una depressió, limitada per falles que formen fosses tectòniques, anomenada rift. El rift té una amplada màxima de 50 km i una profunditat molt variable, que va des de menys de 100 m, com per exemple el que es troba a la dorsal que separa la placa pacífica de la de Nazca, fins a 2 km.


Generalment en la zona del rift s'observa activitat volcànica de tipus fissural, és a dir que es el magma ascendeix a través de les fissures de la litosfera i escorça, sense formar volcans. Com és lògic també es registren molts terratrèmols, però de baixa magnitut, ja que l'escorça és molt poc gruixuda en aquestes zones.

A diferència de les conques oceàniques, les dorsals tenen un densitat més baixa i ocupen més volum  ja que estan generalment a una temperatura elevada. I també per això hi ha una gran diferència de gruix entre la litosfera oceànica a les dorsals i a les conques oceàniques. 


Us deixo un vídeo sobre els límits divergents per acabar de          

visualitzar-ho https://youtu.be/2q4Yqctq6nE


Origen i evolució dels oceans
Encara que la majoria de límits divergents es troben sota el mar i donen lloc a dorsals oceàniques, hi ha un límit divergent a l'est d'Àfrica que està partint en dos el continent Africà.




I és que avui dia es pot observar com comencen a crear-se els oceans a l'interior d'un continent, com l'exemple que acabem de veure. Això és degut a l'increment de temperatura a la base de la litosfera continental(gràcies a l'existència d'una ploma a l'astenosfera),cosa que provoca una ascensió general , fa que es formi una fractura a la part superior de la litosfera continental i que es redueixi el volum de la part inferior. La zona fracturada és el que anomenem rift continental.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada