Els límits convergents són zones on es produeix la col.lisió de dues plaques. A partir d'aixó un cop col.isionen poden formar diferents processos geològics.
Hi ha tres tipus de convergències:
- Entre dues litosferes oceàniques.
Quan dues litosferes oceàniques col.lisionen, una d'elles s'introdueix sota l'altra, aquest procés rep el nom de subducció. Aixó comporta la creació d'illes volcàniques paral.leles a les fosses oceàniques. Uns exemples d'aquest tipus de convergència són el Japo, Tonga, illes de la Sonda, les illes Marianes i les Aleutianes.
- Entre una litosfera oceànica i una litosfera continental.
Quan una litosfera oceànica i una continental col.lisonen, la litosfera oceànica es subdueix en el mantell ja que la seva densitat és més alta que la de la litosfera continental. Aquesta col.lisió forma arcs volcànics continentals que venen a ser volcans sobre la litosfera continental. Un exemple d'aquest tipus de convergència és la Placa de Nazca(oceànica)que col.lisiona amb la Placa Sudamericana(continental)i aquesta col.lisió ha format la Serralada dels Andes, on hi ha una gran quantitat de volcans i una intensa activitat sísmica.
- Entre dues litosferas continentals.
El procés de subducció continuat d'un placa que també conté litosfera continental acaba produint la col.lisió de dues litosferes continentals. Degut a que les des plaques són de densitat baixa i no hi ha la possibilitat de subducció hi ha un engruixament de la litosfera continental. Aquesta és l'ultima etala del Cicle de Wilson proposat per Tuzo Wilson. Un exemple molt conegut d'aquest tipus de convergència és quan l'Índia ca col.lisionar amb Ásia creant la serralada de l'Himalaya. Els Pirineus, l'Andes i els Urals també es van originar degut a la convergéncia de dues litosferes continentals.
Gràcies als límits convergents es pot explicar el moviment i la formació dels continents durant tota la historia.
Es formen d'aquesta manera: una de les plaques es desplaça sota l'altre formant una especie de cunya i degut a l'alta fricció entre elles, s'addereixen entre si. Tot seguit les plaques es tanquen formant un terratremol o un tsunami depenent de les plaques que convergeixen.
Aqui un video on explica molt be i breument com es formen els límits convergents ---> https://www.youtube.com/watch?v=h8WoBcrxpdY
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada