dijous, 12 de gener del 2017

5. El motor que mou les plaques


  • El mecanisme responsable dels moviments de les plaques encara no se sap de forma definitiva ja que la ciència no ha pogut arribar a la resposta totalment correcte. Però si han pogut extreure algunes conclusions com que el seu mecanisme funciona gràcies a una energia geotèrmica en l'interior del planeta i va ascendint cap a la superficie en forma de corrents de convecció.


  • Els materials que estan a una profunditat molt gran i sotmesos a temperatures molt elevades, van pujant cap a la superfície on la temperatura és més baixa, així doncs es refreden augmentant la seva densitat i acaben descenen un altre cop a les zones amb més profunditat.
Resultat d'imatges de corrents de convecció



Els últims avanços en aquesta investigació són:

  • La tomografía sísmica, que és la tècnica anàloga al scanner on diverses ones sísmiques passen per una mateixa zona i a causa de les diferències de temps entre ones podem fer la reconstrucció tridimensional de l'estat tèrmic. Aquesta tècnica d'estudi ens ha permès descobrir zones calentes i fredes del mantell que les podem interpretar com a corrents convectius.
  • Els models experimentals del mantell ens indiquen que l'escalfament convectiu ha de ser escalfat a prop del nucli extern i refredat a la litosfera.

Tot i que ja tinguem molts punts resolts, encara ens en queden molts per aclarar ja que les noves tecnologies ens han fet obtenir unes dades molt més irregulars i complexes sobre els models convectius.

Aqui us deixo un video perque ho pogueu acabar d'entendre millor els corrents de convecció:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada